onsdag 18. mars 2009

Mitt liv som hund

Den svenske filmen ”Mitt liv som hund” ble produsert i 1985 og regissert av Lasse Hallström. Den er basert på romanen med samme tittel, skrevet av Reidar Jönsson. Filmen ble en stor suksess og fikk flere 5’ere og 6’ere av anmeldere. Den fikk to ”gudbuggar” i 1986, som er en svensk filmpris, og den vant en pris for beste mannlige hovedrolle samme året. Da den ble sluppet i USA i 1987, med tittelen "My Life as a Dog", fikk den en Golden Globe for beste utenlandske film, og ble Oscar- nominert i kategoriene: beste regi og beste manus.

Jeg vil si at temaet i filmen er mot. Jeg tror det fordi den handler om hvordan hovedpersonen holder motet og humøret oppe, selv om han stadig møter sorg og skuffelser.

”Mitt liv som hund” handler om 12 år gamle Ingemar, som bor i Stockholm. Der bor han med sin mor, storebror og hunden Sickan, som betyr veldig mye for han. Når moren blir syk, orker hun ikke å ha ansvaret for Ingemar og broren mer, og de må midlertidig flytte. Ingemar flytter til sin onkel i Småland, som bor sammen med sin kone og foreldrene hennes, herr og fru Arvindsson. På det nye stedet treffer Ingemar mange nye barn, der i blant Saga. Både Ingemar og storebroren blir etter hvert sendt tilbake til moren i Stockholm. Men når hun blir dårligere og blir lagt inn på sykehus, må de igjen flytte. Denne gangen til onkelen deres i byen. Moren dør, og Ingemar flytter tilbake til Småland.

Handlingen er fra fortiden, og historien finner sted i 1959. Den blir for det meste presentert i kronologisk rekkefølge, men innimellom vises det tilbakeblikk fra det filmen startet med.

Vi møter mange personer i filmen, men det enkelte vi kommer mer innpå enn andre. Hovedpersonen er så klart en av dem. Ingemar er en litt rar og spesiell gutt, med et helt spesielt mot. Han opplever mye sorg og skuffelse i livet, men han har sin egen måte å komme seg over dette gang på gang. Hver gang han opplever noe vondt, sammenlikner han det med noe verre. Noe han er veldig opptatt av er hunden Laika, som uten å kunne si imot, ble sendt opp i rommet og forlatt til seg selv.

Forholdet mellom moren og Ingemar er ikke spesielt bra. Men dette skyldes morens sykdom. Ingemar har et utrolig godt forhold til hunden sin Sickan. Derfor var det svært vanskelig for han å flytte uten han.

Saga er en jente som later som hun er gutt, og som er utrolig god i boksing og fotball. Det tar ikke lang tid før Saga og Ingemar blir venner, men når Ingemar kommer tilbake til Småland for andre gang har venninnen forandret seg. De blir for en kort tid uvenner, men det ordner seg til slutt. Mot slutten av filmen er ikke lenger Saga den ”gutten” hun latet som hun var. Hun var nå blitt mer jente med pupper og kjole.

Et viktig virkemiddel i filmen er sammenlikning. Som sagt så sammenlikner Ingemar alt vondt som skjer med noe verre. Derfor tror jeg budskapet er at du må være optimistisk og aldri gi opp uansett hvor mye vondt du opplever i livet. Jeg tror også Ingemar sammenlikner seg selv med en hund. En som blir flyttet rundt, uten å få si sin mening eller bestemme over sitt eget liv. Der av tittelen ”Mitt liv som hund”.

Gjentakelse er også et virkemiddel. Historien om Laika blir stadig gjentatt. Det samme blir tilbakeblikket av han og moren på stranden(åpningsscenen).
Ingemar opplever mye vondt, og fordi han er så ung og uten kontroll over livet sitt, har man medlidenhet for han. Det som kanskje forsterker dette er nettopp det at han ikke syns synd på seg selv, men holder motet oppe. Samtidig er det en del humor i filmen, noe som gjør at den alt i alt ikke blir en veldig trist film.

Av det jeg la merke til var det ikke noe spesielt med filmingen/vinklene/fargene osv.

Filmen var ganske bra. Ingemars måte å se ting på og håndtere hendelser på blir nesten litt rørende, når du tenker på budskapet. Filmen har mening, budskap og sammenheng, noe som gjør at det er en bra film, men samtidig litt rar og spesiell. Jeg likte filmen sånn passe godt, og det er en film jeg syns er grei å se på skolen, men antakelig ikke en jeg selv ville valgt å se.

Her er et klipp fra filmen som viser hvor mye Ingemar bryr seg om hunden sin, Sickan, og om hvorfor moren ikke orker å ha barna boende der når hun er syk. I den siste delen av klippet ser du Ingemar som leser fra en undertøyskatalog for herr Arvindson.




Ingen kommentarer: